• Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
  • Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
Akce
Výprodej

plato ovál

30375
115,00 Kč

linie lara

50009
166,80 Kč

linie lara

50013
163,80 Kč

miska ks

50100
61,00 Kč 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124
42,00 Kč 29,00 Kč

vařečka hnětací

80125
92,00 Kč 69,00 Kč

odměrka 2,5/3,5 cl

90859
79,00 Kč 59,00 Kč

dávkovač olej/ocet

92172
270,00 Kč 199,00 Kč

plato ovál

30375-M
Od 115,00 Kč

linie lara

50009-M
Od 163,80 Kč

miska ks

50100-M
Od 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124-M
Od 29,00 Kč
Kontakty

SÍDLO
Petrohradská 401/12
101 00 Praha 10
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

OBCHODNÍ ODDĚLENÍ
Jeremenkova 9
742 42 Šenov u Nového Jičína
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

SKLAD
Náměstí 7
507 58 Mlázovice
Tel: +420 733 217 487


PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-17:00

MCH SERVIS s.r.o.
OC MAX Kubíčkova 8
635 00 Brno
Tel: +420 730 643 261

E-mail: chadt@mchservis.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00
B2B
Novinky

aroma prach

93649
162,00 Kč

aroma prach

93648
162,00 Kč

aroma prach

93647
162,00 Kč

aroma prach

93646
162,00 Kč

aroma prach

93646-M
Od 162,00 Kč

aroma piliny

93645
248,00 Kč

aroma piliny

93644
248,00 Kč

aroma piliny

93642
248,00 Kč

aroma piliny

93643
248,00 Kč

aroma piliny

93642-M
Od 248,00 Kč

koktejlová lžíce

93641
180,00 Kč

koktejlová lžíce

93641-M
Od 180,00 Kč

Celozrnný, vícezrnný, cereální… vyznáte se v tom?

Není snad dne, aby člověk neslyšel o škodlivosti bílé mouky a jak by bylo dobré ji nahradit zdravější celozrnnou. Celozrnná mouka, jak už její název naznačuje, je umletá z celého zrna, nejčastěji pšenice nebo žita. Obilné zrno se skládá z obalu, klíčku a moučné části.

Obal zrna

Je tvořen několika vrstvami, bohatými na nestravitelné sacharidy – vlákninu, bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály. Tělo je však schopno je využít až po pomletí.

Klíček

Mimořádně bohatý na cenné živiny – tuky, vitamíny skupiny B, E a enzymy 

Moučná část

Obsahuje hlavně sacharidy (škrob) a bílkoviny. Škrob je snadno stravitelný, pšeničná bílkovina obsahuje z 90% bílkoviny gliadin a glutenin = lepek.

 

Mouka se po staletí vždy mlela z celého zrna. Až v 19.století došlo ke změně – k vymílání mouky. Hlavním důvodem byl požadavek na delší trvanlivost mouky. Oleje obsažené v klíčku totiž způsobují rychlejší kazivost mouky. Došlo tedy k tomu, že se před mletím odstranil obal a klíček a mlela se pouze moučná část, čímž vznikla tzv. bílá mouka. Mouka tak získala delší trvanlivost, ale ztratila velké množství živin obsažených v obalu a klíčku.

Celozrnná mouka vydrží asi půl roku, bílá asi rok.

Celozrnná versus bílá mouka

- celozrnná mouka má nízký glykemický index (člověk má později hlad, míň se namáhá slinivka)

- nízký glykemický index může být problémem pro sportovce nebo děti, kteří potřebují dodat energii rychle, vhodnější je tedy bílá mouka

- větší množství vlákniny způsobuje rychlejší průchod potravy střevem, škodlivé látky jsou v kontaktu se střevem kratší dobu – míň se jich uvolní do těla

- vláknina dráždí střevní sliznici, což může být problém pro malé děti nebo lidi se zánětlivým onemocněním střev, vhodnější je tedy bílá mouka

- celozrnná mouka má větší množství výživných látek než bílá

- bílá mouka je celkově lépe stravitelná než celozrnná

- větší množství vlákniny v celozrnné mouce zpomaluje vstřebávání škodlivých látek, ale také některých vitamínů a léků

Pojmy z obchodu

Celozrnný – pro použití tohoto názvu musí výrobek obsahovat minimálně 80% celozrnné mouky

Vícezrnný – kromě pšeničné nebo žitné mouky výrobek obsahuje ještě 5% jiného zrna (obilovin, luštěnin, semínek, ořechů atd.)

Cereální – jiný termín pro „obilný“, nemá bližší specifikaci, výrobce tím může myslet cokoliv

Grahamový – tradičně se tak označuje celozrnný výrobek, jehož 3 části byly umlety zvlášť (obal a klíček nahrubo, moučná část najemno) – pojmenováno podle amerického kněze Grahama, který byl proti vymílání mouky