• Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
  • Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
Akce
Výprodej

plato ovál

30375
115,00 Kč

linie lara

50009
166,80 Kč

linie lara

50013
163,80 Kč

miska ks

50100
61,00 Kč 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124
42,00 Kč 29,00 Kč

vařečka hnětací

80125
92,00 Kč 69,00 Kč

odměrka 2,5/3,5 cl

90859
79,00 Kč 59,00 Kč

dávkovač olej/ocet

92172
270,00 Kč 199,00 Kč

plato ovál

30375-M
Od 115,00 Kč

linie lara

50009-M
Od 163,80 Kč

miska ks

50100-M
Od 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124-M
Od 29,00 Kč
Kontakty

SÍDLO
Petrohradská 401/12
101 00 Praha 10
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

OBCHODNÍ ODDĚLENÍ
Jeremenkova 9
742 42 Šenov u Nového Jičína
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

SKLAD
Náměstí 7
507 58 Mlázovice
Tel: +420 733 217 487


PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-17:00

MCH SERVIS s.r.o.
OC MAX Kubíčkova 8
635 00 Brno
Tel: +420 730 643 261

E-mail: chadt@mchservis.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00
B2B

Chřest - labužnická oslava jara

JAK ROSTE

Sezóna chřestu začíná v dubnu a trvá necelé 2 měsíce. Nejlépe se chřestu daří na lehkých, propustných a písčitých půdách. První pazochy (tak se výhonkům chřestu říká), se dají sklízet až třetí rok po výsevu. Celkově se pazochy sklízejí 8 let, pak odumírají a musí se vysázet nové.

JAK SE DĚLÍ

Obecně dělíme chřest do 3 skupin podle barev na bílý, zelený a fialový. Rozdíly v barvách jsou způsobeny množstvím světla, které se při pěstování k pazochům dostane.

 Bílý chřest se pěstuje zcela skrytý pod výsevnými kanály z hlíny přikrytý černou fólií. Jakmile z hlíny vyraší, sklízí se. Fialový chřest se dostává do kontaktu s větším množstvím světla, zelený roste zcela odkrytý na poli.

JAK POZNAT ČERSTVÝ CHŘEST

Po sklizni se pazochy rychle zpracovávají, jelikož musí být do 2 dnů u zákazníka. Při transportu nesmí přijít o svoji křehkost, kterou charakterizuje lupnutí při zlomu - když na něj zaťukáte prstem, měl by „zvonit“. Spodky pazochů by nikdy neměly být plesnivé.

Špičková kvalita se pozná podle uzavřených hlaviček a rovnoměrných pazochů, bílý chřest musí být navíc po celé délce světlý a hladký.

JAK SE ČISTÍ

Základem je ostrá škrabka (viz. náš e-shop), abychom chřest při čištění nezlomili. Bílý chřest oloupeme celý (začneme asi 3cm pod hlavičkou a loupeme až dolů), u zeleného stačí oloupat spodní třetinu. Oloupat se musí dostatečná vrstva, abychom při jídle neměli v ústech nepříjemně tuhé „vlasy“.  Následně odřízneme spodky pazochů v délce cca 4cm. Slupky a odřezky je možno použít do polévky.

JAK CHŘEST SPRÁVNĚ VAŘIT

Výhonky svážeme kuchyňskou nití do svazku a vložíme do vroucí vody společně s kouskem másla, špetkou soli a cukru. Můžeme přidat i citrónovou šťávu. Na chřest existují speciální vysoké hrnce se sítkem uvnitř (najdete ho v našem e-shopu), ve kterém se vaří postavený hlavičkami nahoru, jelikož jen takováto poloha umožňuje rovnoměrné provaření. Hlavičky jsou totiž uvařeny dříve, než zbytek pazochu. Vaříme cca 8 minut v závislosti na tloušťce pazochů.

PROČ CHŘEST JÍST

Pomineme-li výtečnou chuť chřestu, je jeho další výhodou schopnost pročistit organismus a zbavit ho nadbytku tekutin. Především zelené odrůdy disponují velkým množstvím vitamínu C, provitamínu A, vápníku, hořčíku, železa a dalšími látkami. Působí také jako diuretikum.

KDE CHŘEST POŘÍDIT

Farma Biospa s.r.o. Holého 406, Kúty Slovensko (možnost koupě Bio odrůdy)

(stejný biochřest je možno koupit v bioobchodech v Brně a v Bille)

Farma v Hostíně u Vojkovic (pro Pražáky a Středočechy)

Makro a supermarkety (nebio chřest ze Slovenska)

 

Čerstvý chřest ze Slovenska je také možno zakoupit na slavnostech chřestu v Ivančicích u Brna – www.slavnostichrestu.cz

 

JAK CHŘEST SKLADOVAT

Chřest je nejlepší spotřebovat co nejdříve po zakoupení, kdy je jeho chuť nejlepší, skladovat se může 2 až 3 dny při teplotě lehce nad nulou ve vlhké utěrce.