
Drtivá většina lidí jí o vánocích daleko více, než je pro ně běžné během zbytku roku. Silvestrem s velkým množstvím kalorických chlebíčků, jednohubek a alkoholu to pak vrcholí. Důsledkem jsou kilogramy navíc, rozhozené zažívání a někdy i výčitky svědomí. Je tedy dobré lednový jídelníček uzpůsobit tak, aby se organismus zregeneroval, detoxikoval a metabolismus se vrátil do normálu. K tomu je dobré vědět, které potraviny jsou pro to vhodné a jak je upravovat.
Maso
Maso je důležitým zdrojem energie a nemělo by se z jídelníčku vyřazovat ani v případě dietního stravovacího režimu. Je možné ho však v týdenním rozvrhu omezit a hlavně je potřeba volit takové druhy, které jsou méně kalorické a organismus tolik nezatěžují. Proto by v jídelníčku měly převládat tyto druhy:
- Srnčí
- Zajíc
- Kuře
- Králík
- Telecí
- Libové hovězí
- Jehněčí
Ryby
Ryby patří obecně mezi dietní potraviny. Nejkaloričtější na rybě je její kůže, je tedy možné ji před jídlem odstranit. Je potřeba však jíst ryby čerstvé, případně mražené, rybičky v konzervě, zavináče nebo i uzená makrela mají vyšší kalorickou hodnotu.
Mléčné výrobky
Kromě jogurtů a různých odtučněných variant tvarohů a sýrů jsou většinou mléčné výrobky díky vyššímu obsahu tuku dost kalorické. Jogurty je určitě dobré konzumovat bílé, ze sýrů pak např. 30% eidam nebo tvarůžky. Odtučněné varianty však nejsou díky vyššímu obsahu cukru zdraví zcela prospěšné.
Pečivo a obiloviny
Pečivo a sacharidy obecně jsou díky svému vysokému glykemickému indexu kalorickou potravinou. (1 klasický tukový rohlík má např. stejný počet kalorií jako 100 g telecího masa). Ač je to těžké, je vhodné jej v dietním režimu co nejvíce omezit. Z obilovin je dobré dát přednost bezlepkovým variantám, tedy ovsu, jáhlům, pohance atd. Vhodná je také rýže.
Těstoviny
U těstovin je potřeba rozlišovat, z čeho jsou vyrobeny. Při potřebě snížení hmotnosti je potřeba vybírat těstoviny ze semolinové mouky a vařit je pouze do stavu al dente.
Luštěniny
Luštěniny mají poměrně vysoký obsah kalorií je tedy dobré je jíst jen v malém množství.
Zelenina a ovoce
Co se týká zeleniny, není potřeba se jakkoliv omezovat. U ovoce už je potřeba být obezřetnější díky vyššímu obsahu cukru. Vhodný je 1 ks ovoce denně.
Úprava potravin
Kromě kalorických hodnot potravin je neméně důležitý způsob úpravy potravin. Pro udržení nízké celkové energetické vydatnosti jsou nejvhodnější tyto úpravy:
- Vaření ve vakuu (souse-vide)
- Pečení v konvektomatu či horkovzdušné troubě
- Vaření v páře
- Dušení