• Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
  • Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
Akce
Výprodej

plato ovál

30375
115,00 Kč

linie lara

50009
166,80 Kč

linie lara

50013
163,80 Kč

miska ks

50100
61,00 Kč 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124
42,00 Kč 29,00 Kč

vařečka hnětací

80125
92,00 Kč 69,00 Kč

odměrka 2,5/3,5 cl

90859
79,00 Kč 59,00 Kč

dávkovač olej/ocet

92172
270,00 Kč 199,00 Kč

plato ovál

30375-M
Od 115,00 Kč

linie lara

50009-M
Od 163,80 Kč

miska ks

50100-M
Od 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124-M
Od 29,00 Kč
Kontakty

SÍDLO
Petrohradská 401/12
101 00 Praha 10
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

OBCHODNÍ ODDĚLENÍ
Jeremenkova 9
742 42 Šenov u Nového Jičína
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

SKLAD
Náměstí 7
507 58 Mlázovice
Tel: +420 733 217 487


PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-17:00

MCH SERVIS s.r.o.
OC MAX Kubíčkova 8
635 00 Brno
Tel: +420 730 643 261

E-mail: chadt@mchservis.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00
B2B

Dýně – královna podzimu

Dýně – královna podzimu

Pod pojmem dýně si už dnes nepředstavíme jen velké koule u babičky na zahrádce, se kterými jsme nemohli hnout. Na trhu dnes nalezneme nespočetné množství různých odrůd, ať už určených přímo ke konzumaci, nebo k okrasným účelům. I když je třeba podotknout, že jedlé jsou všechny druhy dýní, včetně těch okrasných, u kterých však může být problém se zpracováním díky tvrdým slupkám.

Dýně obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Snižuje riziko infarktu a mrtvice, posiluje imunitu, dýňový olej pomáhá při kožních problémech, je výborný na poškozené vlasy. Dýňová semínka pomáhají při nemocech prostaty a močového měchýře. Navíc má velké množství vody a málo kalorií. Proto všechno a hlavně pro její chuť při správné úpravě, byste ji neměli opomíjet.

Důležité je umět si vybrat tu pravou:

1, ideální je kupovat dýně na farmářských trzích, v prodejnách se zdravou výživou, na farmách Najdete je však i v supermarketech a v obyčejných prodejnách se zeleninou

2, stopka musí být zdřevěnělá, ne zelená nebo žlutá (zelená nebo žlutá znamená, že byla dýně sklizena moc brzy)

3, při poklepu by měla znít dýně dutě

4, měla by být těžká, což je známkou toho, že má hodně dužiny (lehká má velké množství semínek)

5, dýně nesmí být flekatá nebo mít otlačeniny, jinak by mohla začít brzo plesnivět

Ne vždy se nám podaří zpracovat celou dýni, zvlášť v případě naší klasické velkoplodé dýně. Proto je dobré znát pravidla, jak dýni skladovat. Obecně však platí, že načatá dýně, nevydrží dlouho, maximálně 2 týdny.

1, vždy dýni zabalte do fólie

2, uchovávejte ji v chladu

3, můžete ji zavařit nebo zmrazit

Celá dýně v případě, že její povrch neporušený, vydrží v chladu do 15°C a ve tmě až 3 měsíce.

K přípravě pokrmů můžete využít její dužinu, semínka, která jsou výborná do salátu, nebo dýňový olej, kterým můžete ozvláštnit zálivku salátu. Každý druh má své ideální uplatnění:

  Dýně velkoplodá – ideální na kompoty a džemy

  Dýně Hokkaidó – vhodná na polévku nebo k pečení, jako jediná se nemusí loupat

 

  Špagetová dýně – ideální k pečení, je možné ji použít místo nudlí do polévky (po tepelné úpravě se rozpadá na vlákna)

  Máslová dýně – výborná na polévku, jako nádivka do masa, do rizota nebo do moučníků

  Muškátová dýně – vhodná na polévku, do kompotů nebo orientálních jídel

 

   Žaludová dýně – vhodná na moučníky

 

  Dýně Rondini – něco mezi dýní a cuketou, vhodná na polévku, plněná k pečení

  Dýně Baby boo –v syrovém stavu má lehce oříškovou příchuť, dá se plnit, péct, grilovat

  Dýně Lagenarie – tvarem připomínají labuť, výborná na lečo