• Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
  • Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
Akce
Výprodej

plato ovál

30375
115,00 Kč

linie lara

50009
166,80 Kč

linie lara

50013
163,80 Kč

miska ks

50100
61,00 Kč 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124
42,00 Kč 29,00 Kč

vařečka hnětací

80125
92,00 Kč 69,00 Kč

odměrka 2,5/3,5 cl

90859
79,00 Kč 59,00 Kč

dávkovač olej/ocet

92172
270,00 Kč 199,00 Kč

plato ovál

30375-M
Od 115,00 Kč

linie lara

50009-M
Od 163,80 Kč

miska ks

50100-M
Od 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124-M
Od 29,00 Kč
Kontakty

SÍDLO
Petrohradská 401/12
101 00 Praha 10
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

OBCHODNÍ ODDĚLENÍ
Jeremenkova 9
742 42 Šenov u Nového Jičína
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

SKLAD
Náměstí 7
507 58 Mlázovice
Tel: +420 733 217 487


PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-17:00

MCH SERVIS s.r.o.
OC MAX Kubíčkova 8
635 00 Brno
Tel: +420 730 643 261

E-mail: chadt@mchservis.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00
B2B
Novinky

aroma prach

93649
162,00 Kč

aroma prach

93648
162,00 Kč

aroma prach

93647
162,00 Kč

aroma prach

93646
162,00 Kč

aroma prach

93646-M
Od 162,00 Kč

aroma piliny

93645
248,00 Kč

aroma piliny

93644
248,00 Kč

aroma piliny

93642
248,00 Kč

aroma piliny

93643
248,00 Kč

aroma piliny

93642-M
Od 248,00 Kč

koktejlová lžíce

93641
180,00 Kč

koktejlová lžíce

93641-M
Od 180,00 Kč

Svátek svatého Martina

11. LISTOPAD

Svátek sv. Martina se 11. listopadu slaví už od 7. století, kdy patřil mezi nejoblíbenější svátky, jelikož se konala pravá posvícení se vším, co k nim patří. Tento den oznamoval konec zemědělské sezóny a začátek zimy. Ostatně jak se praví v pranostice, že svatý Martin přijede na bílém koni, tedy „přiveze“ první sníh. Končila sklizeň a lidé přinášeli v průvodu desetinu své úrody, obilí, ovoce a dobytek i drůbež ke zdanění. V dnešní době je 11. listopad neodmyslitelně spojen s hody, na jejichž menu nesmí chybět svatomartinská husa, svatomartinské víno a další pochoutky, jakou jsou tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly.

KDO BYL SVATÝ MARTIN

Svatý Martin se narodil r. 316 jako Martin Tourský. Jeho otec, pohanský římský důstojník, ho už v patnácti letech donutil stát se vojákem. Podle legendy uviděl Martin jedné chladné noci na ulici polonahého žebráka, který žádal o almužnu. Martin peníze neměl, ale chtěl ho ochránit alespoň před chladem, tak rozetnul svůj vojenský plášť na dvě části a jednu mu daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený do jeho kusu pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení se Martin rozhodl zasvětit svůj život Bohu. V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry. Zemřel v roce 397 v 81 letech v Candes u Tours.

Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.

SVATOMARTINSKÁ HUSA

Svatomartinská husa byla posledním masem před šestinedělním adventním půstem. Podle pečené husy předpovídali naši předkové počasí na další zimu. Množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy ukazovalo na tužší zimu. Mnohé se také odhadovalo podle stavu kostí. Věřilo se rovněž na to, že čím tmavší je hrudní kost husy, tím blátivější budou Vánoce. Naopak čím světlejší hrudní kost, tím více sněhu napadne.

Spojitost svatého Martina a hus najdeme hned ve dvou legendách. Jedna praví, že Martin ze své skromnosti nechtěl přijmout biskupskou hodnost a schoval se do husince. Hejno hus jej však kejháním prozradilo. Druhá legenda vypráví, že husy svatého Martina rušily při jeho kázání tak hlasitým kejháním, že za trest pykají na svatomartinské tabuli.

Než je husa vhodná na pekáč, vykrmuje se po dobu pěti až šesti měsíců. Dobře vykrmená a upečená husa se obvykle podává s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Kromě svatomartinské husy jsou vyhlášenou specialitou i husí játra naložená v husím tuku. Jde o jídlo trvanlivé a velice výživné. Zbydou-li vám husí droby, můžete je zapracovat do paštiky nebo využít na vynikající vývar.

Jak správně upéct husu

Ze všeho nejdříve je důležitý správný výběr svatomartinské husy. Ideální husa je taková, která váží 4–5 kg a pořídíte ji přímo na husí farmě. Můžete si ji také objednat u řezníka.

Nezapomeňte, že s přípravami musíte začít již den předem. Pečení husy zabere sice několik hodin, výsledek je ale o to lahodnější.

1. Husu jeden den před samotným pečením nasolte a okmínujte – jak zvenku, tak zevnitř. Přes noc nechte v chladu odpočinout. Díky tomu maso zkřehne a provoní se kmínem. Do útrob vložte hrušky, jablka, případně švestky. Ovoce maso dochutí a během pečení zajistí dostatečnou vlhkost.

2. Před pečením nechte husu 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě, aby se maso vyhnulo teplotnímu šoku.

3. Kůži husy můžete propíchnout z boku vidličkou pro lepší odtékání sádla.

4. Husu pečte zakrytou, pomalu (klidně až 7 hodin) a při nízké teplotě od 100 do 130 °C. Na posledních zhruba 20 minut ji odkryjte, aby se utvořila lahodná křupavá kůrčička.

5. V průběhu pečení odebírejte husí sádlo (má mnohočetné následné využití) a podlévejte maso často výpekem, aby se nevysušilo.

SVATOMARTINSKÉ VÍNO

Na svatého Martina nesmí na stole chybět svatomartinské víno. Jedná se o první vína nového ročníku neboli mladá vína. Název „Svatomartinské víno“ mohou v Česku nést pouze 4 odrůdy, a to Müller Thurgau a Veltlínské červené rané pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro růžová a červená vína.

Svatomartinská vína jsou typická svou ovocnou chutí, nižším obsahem alkoholu (kolem 12 %) a vlastnostmi suchých a svěžích vín. Tradičně se podávají 11. 11. přesně v 11 hodin.

Tip na víno k huse

Svatomartinské Svatovavřinecké – mladé červené víno granátové barvy. Jde o hladké suché víno nerušené ostrou kyselinou. Může obsahovat mírně oxidu siřičitého. Je to lehké víno, které dokonale doprovodí jemné, byť tučnější husí maso.