• Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
  • Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
Akce
Výprodej

plato ovál

30375
115,00 Kč

linie lara

50009
166,80 Kč

linie lara

50013
163,80 Kč

miska ks

50100
61,00 Kč 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124
42,00 Kč 29,00 Kč

vařečka hnětací

80125
92,00 Kč 69,00 Kč

odměrka 2,5/3,5 cl

90859
79,00 Kč 59,00 Kč

dávkovač olej/ocet

92172
270,00 Kč 199,00 Kč

plato ovál

30375-M
Od 115,00 Kč

linie lara

50009-M
Od 163,80 Kč

miska ks

50100-M
Od 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124-M
Od 29,00 Kč
Kontakty

SÍDLO
Petrohradská 401/12
101 00 Praha 10
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

OBCHODNÍ ODDĚLENÍ
Jeremenkova 9
742 42 Šenov u Nového Jičína
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

SKLAD
Náměstí 7
507 58 Mlázovice
Tel: +420 733 217 487


PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-17:00

MCH SERVIS s.r.o.
OC MAX Kubíčkova 8
635 00 Brno
Tel: +420 730 643 261

E-mail: chadt@mchservis.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00
B2B

Vejce jsou symbolem jara

Bez této potraviny si náš jídelníček neumíme vůbec představit. Ať už jako potravinu určenou k přímé spotřebě, nebo jako pojivo do buchet, pečiva nebo těstovin. Má velmi vysoké množství živin, je tudíž jednou z nejhodnotnějších potravin. Navíc má vysokou stravitelnost. Vejce je tvořeno bílkem, který se skládá z 90% vody a 10% bílkovin, a žloutkem (zhruba 50% vody, 40% tuků a zbytek minerály a sacharidy). Zatímco bílek má velmi málo kalorií, žloutek je díky obsahu tuků nositelem energetické vydatnosti. V případě diety byste se tedy měli žloutku vyhnout.

Co vejce obsahují

-          Lehce stravitelné bílkoviny s širokým obsahem esenciálních aminokyselin, které mají vliv např. na imunitu

-          Nasycené a nenasycené tuky („dobrých nenasycených je víc“), fosfolipidy, např. tolik diskutovaný cholesterol, ale také lecitin, který mimo jiné brání ukládání cholesterolu

-          Minerály (např. železo, zinek, fosfor, draslík, selen)

-          Vitamíny (všechny kromě vitamínu C)

 

Obsah některých nenasycených tuků, minerálů a vitamínů lze ovlivnit složením krmiva slepic.

Kolik vajec denně sníst

Poslední výzkumy ukazují, že obsah „špatného“ cholesterolu v organismu je dán především geneticky, tedy genetickou schopností těla jej tvořit a odbourávat. Pro většinu lidí je tedy přiměřená konzumace 1-2 vajec denně bezpečná.

Označování vajec

Na skořápce vajec byste měli najít označení vejce, které udává:

-          Způsob chovu

-          Zemi původu

-          Místo, kde bylo vejce sneseno

-          Velikost vejce S, M, L, XL (ne vždy je uvedeno)

 

Takže označení 3-CZ-7601 znamená:

 

3 – vejce bylo sneseno nosnicí chovanou v kleci (0 – volný venkovní bio chov, 1 – volný venkovní chov, 2 – chov v halách s volným pohybem)

CZ – vejce bylo sneseno v ČR

7601 – vejce bylo sneseno v hospodářství Strakonice

 

Dalším označením je tzv. hmotnostní třída:

 S = do 53g

M = 53 – 63 g

L = 63-73 g

XL= nad 73 g

 

A jakostní třída:

Extra A = vejce stará 2- 7 dní

A = tříděná konzumní vejce stará 8 -20 dní

B = netříděná směs malých i velkých vajec, která mohla být chladírensky skladována nebo konzervována

Jak poznat čerstvé vejce

-          Minimální doba trvanlivosti vejce je 28 dní od jeho snesení, přičemž týden před koncem této doby by se již podle zákona vejce neměly prodávat, tzn. nekupujte vejce starší 20-ti dní.

-          Nelze se řídit barvou žloutku, který může být dobarvován karotenem v krmivu

-          Po ponoření do vody se musí vejce držet u dna, pokud plave na hladině je zkažené

(vzduchová kapsa ve vejci je u zcela čerstvého vejce velmi malá, proto se vejce drží u dna, týden staré vejce se u dna staví na špičku, u 3-týdenního starého vejce je kapsa velká, proto vejce plave u hladiny)

-          Po rozklepnutí musí být žloutek pevný, nesmí se roztékat a musí jej stejnoměrně obklopovat bílek (v případě zcela čerstvého vejce). Pokud se žloutek přibližuje někde k okraji bílku, jedná se o týden staré vejce, pokud se rozteče, je vejce více než 3 týdny staré

Uskladnění vajec

-Vejce skladujte maximálně 4 týdny od snůšky

-Vždy by měly být špičkou dolů (na opačném konci vejce se nacházejí póry, kterými vejce přijímá vzduch, zůstane tak déle čerstvé)

- Skladujte je na nechladnějším místě lednice (ne ve dveřích lednice) při teplotě 5-8°C. Vejce by neměla být vystavována prudkým změnám teploty, při kterém dochází k jejich orosení, což může vést ke vzniku plísní

- Vedle vajec neskladujte aromatické potraviny. Vejce mohou díky pórům pachy nasáknout.

- Vejce nesmí být vystavena přímým slunečním paprskům

- Ideální je skladování v plastových obalech

- Pokud nechcete vejce ihned spotřebovat, neomývejte skořápku. Obsahuje ochrannou vrstvu, která chrání vejce před mikroorganismy