
Gurmánský zážitek není jen o servírovaných chodech, ale také o esteticky a efektivně založeném stole. Předkrm a dezert jsou dnes již minimem, který by měla každá slavnostní tabule obsahovat. K tomu je potřeba mít na stole náčiní, se kterým je můžeme jednoduše konzumovat. Stejně tak správně zvolené a založené sklenice jsou důležitou součástí každé tabule.
Talíře
Kromě talíře masového (nebo klubového), pečivového a případně dezertního talíře nezakládáme.
K přesnému založení tabule používáme tzv. PODKLADOVÝ TALÍŘ. Jeho průměr slouží jako měřítko k zakládání dalšího inventáře a zabraňuje tomu, aby se při naservírovaní chodu „ztratil“ příbor pod okraji talíře. Umístěn by měl být ve vzdálenosti cca 3 prstů od okraje stolu.
Podkladový talíř je vždy buď již zmíněný talíř masový nebo klubový (tzn. talíře s větším průměrem, cca 30 cm a více). Zůstává na stole až do servisu kávy a je na něm ubrousek, aby o sebe talíře, které se na něj s již naloženým pokrmem servírují, nevrzaly. Podkladový talíř je možno také po založení tabule odejmout a na jeho místo položit pouze ubrousek.
Pečivový talíř zakládáme vždy vlevo horním okrajem nebo středem na úroveň hrotů vidliček.
Dezertní talíř se v případě, kdy podáváme studený předkrm, zakládá na talíř podkladový.
Příbory
Záleží na chodech, které chceme podávat. Maximum jsou však vždy 3 vidličky, 3 nože + polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Další příbor se zakládá těsně před nebo zároveň s chodem.
Obecně platí, že nůž je otočen ostřím k talíři, vzdálenost konců všech příborů od okraje stolu je stejná (volně splývají s okrajem talíře) a vzdálenost jednotlivých příborů mezi sebou je 3 – 5 mm.
Příbory zakládáme v tomto pořadí ve směru od talíře:
Vedle talíře:
vidličku vlevo, nůž vpravo
1, základní příbor na hlavní chod
2, rybí příbor
3, dezertní příbor
Nad talíř:
jako první vidličku s držadlem směřujícím vpravo, pak nůž
1, moučníkový nebo dezertní příbor
Koktejlový příbor (lžička a vidlička na předkrm) se zakládá zešikma na dezertní talíř.
Sklo
Skleničky můžeme zakládat buď do trojúhelníku nebo do řady, vždy však maximálně 3 sklenice, jinak by stůl nebyl přehledný. Další sklenice tedy servírujeme těsně před nebo zároveň s podávaným nápojem. Sklenice k hlavnímu chodu je vždy nad špičkou základního nože, napravo od ní sklenice k předkrmu, mezi nimi nalevo sklenice na vodu.
Sklenice na aperitiv se zpravidla zakládá až s nalitým nápojem vpravo od první sklenice.
Dochucovací prostředky
Vždy zakládáme pouze solničku a pepřenku v dosažitelné vzdálenosti pro všechny stolující. Ostatní prostředky máme na příručním stole.
Výzdoba
Na stole mohou být pro zpříjemnění atmosféry vázička, svícen, květinové vazby či jiné ozdoby podle příležitosti. Šířka výzdoby by však neměla být větší, než střední třetina stolu, výška nesmí přesahovat úroveň pohledu stolujících. Zároveň nesmí zasahovat do inventáře založeného na stole.