
Šneky dnes převážně považujeme za pokrm francouzské kuchyně a jen málokdo ví, že recepty na jejich úpravu najdeme již v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Byli považováni za levné a chutné jídlo. I když je jejich příprava poměrně zdlouhavá a pracná, je škoda, že se z našeho běžného jídelníčku vytratili. Šnečí maso je totiž bohaté na proteiny, je dietní a je také zdrojem vápníku. Chuťově se podobá drůbežímu masu. Dají se sehnat mražení, např. v Makru nebo v Produits de France, nebo čerství. Čerstvé si můžete nasbírat sami nebo se obrátit na jednu ze šnečích farem, např. na Farmu Milov nebo společnost Snailex, která dodává také šnečí kaviár a játra.
Pokud koupíte mražené šneky:
Šneci jsou již očištění a připraveni k tepelné úpravě.
Pokud koupíte čerstvé šneky:
1, Vložte šneky do dřevěné bedýnky. Třením o dřevo se šneci zbavují slizu. 3 dny je krmte vlasovými nudlemi. (Nudle je možno uvařit ve vývaru, šneci pak mají lepší chuť).
2, Po 3 dnech šneky přestaňte krmit a další 3 dny je nechte hladovět, aby se jim vyčistili vnitřnosti.
3, Opláchněte šneky pod studenou vodou, abyste je zbavili slizu.
4, Vhoďte šneky do vroucí vody a vařte 20 minut.
5, Po 20 minutách šneky vyjměte, osušte a nechte vychladnout.
6, Vyjměte maso z ulit a ulity uschovejte.
7, Pomocí nože vyjměte vnitřnosti.
8, Pod tekoucí vodou odstraňte zbytky vnitřností a zbytky slizu.
9, Dejte vařit vodu spolu s tymiánem, bobkovým listem, cibulí a jednou lžící rybího vývaru, když začne voda vařit, vložte šneky a vařte je 80 minut.
10, Šneky nechte vychladit ve vývaru, pak je osušte.
Pro další úpravu můžete použít recept na bylinkové máslo z našich stránek.
Šneky servírujeme na speciálních talířích a konzumujeme speciálním příborem – vidličkou a kleštěmi. Vše najdete v našem e-shopu.