• Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
  • Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
Akce
Výprodej

plato ovál

30375
115,00 Kč

linie lara

50009
166,80 Kč

linie lara

50013
163,80 Kč

miska ks

50100
61,00 Kč 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124
42,00 Kč 29,00 Kč

vařečka hnětací

80125
92,00 Kč 69,00 Kč

odměrka 2,5/3,5 cl

90859
79,00 Kč 59,00 Kč

dávkovač olej/ocet

92172
270,00 Kč 199,00 Kč

plato ovál

30375-M
Od 115,00 Kč

linie lara

50009-M
Od 163,80 Kč

miska ks

50100-M
Od 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124-M
Od 29,00 Kč
Kontakty

SÍDLO
Petrohradská 401/12
101 00 Praha 10
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

OBCHODNÍ ODDĚLENÍ
Jeremenkova 9
742 42 Šenov u Nového Jičína
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

SKLAD
Náměstí 7
507 58 Mlázovice
Tel: +420 733 217 487


PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-17:00

MCH SERVIS s.r.o.
OC MAX Kubíčkova 8
635 00 Brno
Tel: +420 730 643 261

E-mail: chadt@mchservis.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00
B2B

Vytvořte si dokonalou štědrovečerní tabuli

Štědrovečerní tabule patří dozajista k vrcholům stolování. Porcelánové talíře častokrát používané speciálně jen pro tuto příležitost, naleštěné příbory a sklenice jsou samozřejmostí. Co dalšího by se však mělo na stole objevit a jaká jsou pravidla pro dokonale připravený stůl?

Ubrus

  • pod ubrusem by měl být prostřený molton (měkká zdrsněná bavlněná tkanina), který tlumí veškerý kontakt nádobí s deskou stolu, čímž zpříjemňuje stolování

  • zvolit byste měli tématicky laděný ubrus (ideálně jednobarevný, aby vyniklo nádobí na stole), musí být dokonale vyžehlený

  • délka ubrusu by měla být ideálně po sedadlo židle (cca 30 cm)

  • okraje ubrusu by měly být rovné (můžete si pomoct stehováním nebo lepením)

Výzdoba na stole

  • šířka výzdoby by neměla být větší než střední třetina tabule

  • výška výzdoby nesmí přesahovat úroveň pohledu proti sobě sedících hostů

  • výzdoba by neměla zasahovat do založeného nádobí

  • štědrovečerní tabule je jediná, kde se mohou používat k výzdobě potraviny (ovoce, pečivo, ořechy atd.)

  • na stole by měly být svícny, lesní zeleň, jmelí, drobné vánoční ozdoby, pod talíř můžete dát kapří šupiny, aby se vás držely peníze

  • nohy stolu můžete podle pověry ovázat provazem, což má zaručit, aby rodina držela pohromadě

Zakládání nádobí

Podle pověry by mělo být vždy prostřeno pro sudý počet osob. Smrt prý obcházela stavení a kde u stolu napočítala lichý počet, tam se pro jednoho člověka vrátila. Další pověra zase říká, že by vždy mělo být prostřeno jedno místo navíc pro náhodně osamělého člověka nebo někoho, kdo nás už opustil.

Slepé talíře

  • k zakládání byste měli používat tzv. slepé talíře (což jsou většinou klubové talíře o velikosti 30 cm, pokud nemáte, použijte talíř, na kterém budete servírovat hlavní chod), které slouží k tomu, abyste umístili příbor do správné vzdálenosti od sebe

  • klubový talíř zůstane na stole až do servírování dezertu, talíř na hlavní chod se sklízí po jeho použití

  • po založení příboru můžete slepý talíř sklidit a místo něj položit ubrousek, nebo jej nechejte na stole a položte na něj dezertní talíř na studený předkrm

  • pokud založíte talíř na předkrm, je potřeba také založit dezertní talíř na pečivo k předkrmu, a to vždy nalevo od hlavního talíře tak, aby spodní okraj lícoval s hroty příborů

  • slepý talíř by měl být od příboru i od okraje stolu vzdálený 1–2 cm

  • ostatní talíře by měly být připraveny na odkládacím stolku, aby se až do dezertu nemuselo od stolu vstávat, podle tradice by se totiž rodina nemusela příští rok sejít celá

Zakládání příborů

  • nejblíže k okraji talíře by měl být příbor na hlavní chod, ostří příboru by měla splývat s horním okrajem talíře

  • vedle nože položte lžíci na polévku

  • další příbor směrem od talíře by měl být příbor na předkrm

  • nad talíř pak položte příbor na moučník

  • vzdálenost mezi jednotlivými příbory by měla být 3–5 mm, konce všech příborů by měly být ve stejné vzdálenosti od okraje stolu a příbory naproti sobě by měly být v ose

Zakládání skla

  • 1 cm nad špičku nože k hlavnímu chodu patří sklenice k hlavnímu chodu

  • ostatní sklenice pak seřaďte podle pořadí pití do řady nebo do trojúhelníku

  • sklenice by se neměly dotýkat

Ubrousky

  • ubrousky je ideální skládat do jednoduchých vyšších tvarů nebo do vějíře

  • položit je můžete na klubový talíř, nebo na dezertní talíř

Další inventář

  • dochucovácí prostředky (pouze sůl a pepř) položte vždy jedny mezi 4 sedící stolovníky, ostatní menážky dejte na odkládací stolek

  • do jednoho rohu stolu pak můžete dát ošatku s pecnem chleba, do druhého ošatku na ovoce, ořechy atd.

  • mísy s předkrmem, polévkou, hlavními chody a studenými nápoji byste měli mít připraveny ideálně na stole, pokud nemáte dostatek místa, pak na odkládacím stolku

  • potřebné náčiní jako zápalky, louskáček na ořechy, kuchyňské nože, naběračky, překládací příbory atd. byste měli mít taktéž připravené na odkládacím stolku, aby se nemuselo od stolu vstávat

  • dezert, vánočku a cukroví servírujte podle tradice spolu s kávou, vánočním čajem, pivem nebo pálenkou až po dojezení, kdy už je možné od stolu vstávat